Rejsningsproblemer - nutidens tabu

Af: Line Soot (https://www.linesoot.dk/)

Lad det være sagt først, så der ikke er tvivl om det: At rejsningen svigter kortvarigt eller tilbagevendende er meget mere almindeligt, end de fleste forestiller sig.

Vi taler ikke ret meget om det, hverken mænd eller kvinder. Man kan kalde det for et tabu i vores samfund. For mange mænd er det skamfuldt, når de oplever, at rejsningen ikke melder sig som forventet. Der ligger ofte mange følelser og negative tanker bag denne skam og vigen udenom at tale om det.

Frygten for partnerens sagte og usagte forventninger til rejsningen i forbindelse med sex kan være påtrængende. På samme måde kan egne forventninger til præstation i forbindelse med sex være det. Egne tanker som ”en rigtig mand har selvfølgelig en uproblematisk rejsning”, ”Nu tror min partner nok, jeg ikke har lyst til sex” eller tanker som ”Åh nej, nu går det helt galt” og lignende negative tanker kan være særdeles ubehagelige. De negative tanker kan være næsten umulige at slippe af med.  

Der kan være mange, både psykiske, fysiske og medikamentelle årsager til variationer i rejsningens kvalitet.

Først og vigtigst: Det er helt normalt at opleve variation i rejsningens hårdhed under sex, specielt med stigende alder.

Mange tror desværre, at en hård og konstant rejsning under sex er ”det normale”. Dels fordi rejsningens hårdhed ikke opleves som et problem, mens vi er unge og sprængfyldte med hormoner, dels fordi det ofte er en hård og fremadstormende rejsning, der fremstilles i spillefilm, TV-serier og i porno. Sådan er virkeligheden imidlertid ikke.

Der er ofte en ubalance mellem forventningerne og virkelighedens verden, når det drejer sig om rejsning. En ubalance, der er dømt til at virke nedbrydende på den seksuelle selvfølelse, og på den måde medvirker til at problemet vokser sig endnu større.  

Med årene faldet kroppens produktion af kønshormonet testosteron, hvilket reducerer den spontane sexlyst. Samtidigt kommer der med årene en tiltagende forkalkning af blodårerne, hvilket nedsætter blodforsyningen til kønsdelene. Det betyder for praktiske formål, at selvom lysten er til stede, bliver det mere udfordrende at opnå og holde en funktionsdygtig rejsning. Der skal arbejdes mere på sagen. Det er normalt.

Et væld af psykologiske faktorer kan indvirke på både sexlysten og rejsningsevnen. Dårligt selvværd, stress, konflikter på arbejdet eller hjemme, sygdom, træthed osv. kan alt sammen fjerne fokus fra kroppen, nydelsen og nuet for i stedet at resultere i overtænkning, søvnproblemer eller generel anspændthed. Det kan være en god ide at gennemgå tilværelsen fra et overordnet perspektiv og undersøge, om årsagen til den svigtende rejsning skal finde her.

Hvis man har kroniske sygdomme som forhøjet blodtryk, sukkersyge eller hjertesygdom mv., er der markant øget risiko for problemer med rejsningen. Ofte kan der være medicinsk hjælp at hente, og under alle omstændigheder er det vigtigt at optimere på behandlingen af den kroniske sygdom. Rygestop vil også bedre blodforsyningen til kønsdelene.

Der er også ganske meget forskellig medicin, som kan give øget risiko for udfordringer med seksualfunktionen, fordi det enten giver nedsat lyst, rejsningsproblemer eller begge dele. Hvis du gerne vil vide, om din medicin har en uønsket seksuel bivirkning, kan du enten læse indlægssedlen i medicinen eller snakke med din behandlende læge om det. Måske kan du skifte til anden medicin, eller I kan sammen finde ud af, hvordan du kan omgås bivirkningerne.

Uanset om den svigtende rejsning skyldes psykiske blokeringer, medicin eller sygdom, er det vigtigt at tale åbent om det med din partner. Skam og bekymring er letopløselig i samtale med andre, og i langt de fleste tilfælde er der hjælp at hente.

Hvis rejsningen vedvarende opleves som et problem for dig, er du velkommen til at tale med mig om det. Du kan læse mere om mig her.

Forrige
Forrige

Sexlyst og overgangsalder- feat. Lotte Hvas

Næste
Næste

Utroskab – enden på alt eller en ny start?