Sexpositiv? - guide for newbies
Af: Line Soot (linesoot.dk)
En rigtig god veninde spurgte mig for et par uger siden om, hvad det egentlig er med de der sexpositive miljøer.
Om ikke alle, der jævnligt har sex, også må formodes at være positivt indstillet overfor sex? Hvorfor giver det så overhovedet mening at tale om sexpositivitet: Er vi ikke alle sammen sexpositive?
Udtrykket er opstået som modvægt til en ret indgroet samfunds- og normbestemt bornerthed i forhold til seksuelle forhold. Altså en gennem generationer indgroet uvilje mod at blive konkret konfronteret med egne eller andres seksuelle tanker, fantasier, ønsker eller handlinger.
Ligesom der er mennesker, som nyder at mødes og udveksle erfaringer med hinanden i forhold til interesser som fodbold, friluftsliv, skak eller hvad man ellers kan forestille sig, er der også mennesker, som nyder at kunne udveksle erfaringer med andre i forhold til deres seksuelle interesser.
Det kan der være overordentligt mange forskellige årsager til. Meget ofte handler det om et grundlæggende ønske om ikke at skulle skjule eller putte med en meget væsentlig del af sig selv. Et ønske om at stå ved sig selv fuldt ud i alle de forhold i livet, som synes væsentlige.
Det er her vigtigt at huske, at alle menneskers seksualitet er en integreret del af vores personlighed. Vi har en seksualitet fra vi fødes til vi dør, om end den kan skifte karakter og udtryk mange gange gennem livet. Nogle er mere bevidste og eksplicitte om denne del af deres personlighed end andre.
Et sexpositivt miljø er et miljø, hvor der kan tales frit om seksualitetens mange facetter, hvor der ikke er en uvilje mod at blive konfronteret med andres seksualitet, og hvor der ikke er udskamning af mennesker, der har eller praktiserer en anden form for seksualitet end én selv. I sexpositive miljøer rynker man ikke på næsen, hvis andre praktiserer seksuelle aktiviteter i nærheden af én, heller ikke når man selv bare drikker cola eller snakker med en ven.
Et sexpositivt miljø er et sted, hvor der praktiseres en reel seksuel ytringsfrihed, og hvor der er plads til at eksperimenter og lege. Det er som oftest også et sted, hvor man har fokus på udtrykt samtykke, en interesse i at forstå og udtrykke egne grænser samtidigt med, at andres grænser høres og respekteres.
Har man altid sex med andre, hvis man bevæger sig ind i et sexpositivt miljø?
Svaret på det spørgsmål er enkelt: Nej. Om man har sex med andre, afhænger selvfølgelig af, om man ønsker det. Hvis man bare godt kan lide at tale frit om sex eller godt kan lide at være sammen med andre, der gør det, kan man komme der. Så længe man ikke stiller sig til dommer over andres måde at leve deres seksualitet ud på.
Hvor finder man de sexpositive miljøer?
I Danmark er vi heldige at have mange gode og meget forskellige sexpositive miljøer. Hele landet har for eksempel en spredt forekomst af swingerklubber, tantra-steder i forskellige afskygninger, kinkklubber, BDSM-klubber, fetish-fester og andre arrangementer. Meget ofte er LGBTQ foreningers arrangementer også sexpositivt indstillede
Hvordan kommer man ind i de sexpositive miljøer? Skal man kende nogen for at blive ”lukket ind”? Og skal man have en specielt kinky seksualitet for at besøge sexpositive miljøer?
Det behøver man ikke. Hverken at kende nogen i forvejen eller have et bestemt seksuelt kink for at blive lukket ind. Det er nok bare at være sig selv og være nysgerrig og åbentsindet overfor andres måde at leve på seksuelt. Det hjælper også, hvis man er villig til at sætte spørgsmålstegn ved sine egne normer og forudfattede meninger, som muligvis vil blive udfordrede.
Alle klubber og foreninger har en kontaktperson eller en mail, man kan skrive til. Som oftest er der mulighed for at komme på en ”rundvisning”, få en introduktionssamtale eller bare komme på et uforpligtende besøg.
Dørene er åbne, hvis man ønsker at undersøge sin sexpositive kapacitet.